Tortellini zapiekane ze szpinakiem i serem

Zapiekanka to fajne danie gdy po pierwsze brak nam pomysłu na obiad a po drugie trzeba posprzątać lodówkę. Zawsze jakiś ser czy warzywa się znajdą w ilości za małej na samodzielne danie. Dlatego lubimy pomieszać dodać coś skrobiowego np. makaron czy ryż i obiadek gotowy. 

Składniki:

250g serka topionego
240g szpinaku świeżego
250g tortellini z nadzieniem szpinakowym
1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 ząbki czosnku
25g startego parmezanu
sól
pieprz 

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Włożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła, jak się roztopi wrzucić umyty i osuszony szpinak. Chwilkę smażyć, aż szpinak się rozgotuje. Dodać zmiażdżony czosnek, serek, gałkę muszkatołową, paprykę. doprawić solą i pieprzem. Jak już wszystko jest ładnie połączone a szpinak usmażony, wylać do formy, Na górę posypać parmezan. Piec przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.










Komentarze

Popularne posty