Rogaliki z kajmakiem i orzeszkami
Rogaliki zawsze cieszą naszych gości. Zarówno te z ciasta kruchego, francuskiego czy drożdżowego, z konfiturą, czekoladą czy twarożkiem. Tym razem mamy dla Was rogaliki nadziewane masą kajmakową z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych z ciasta twarogowego. Pycha...
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g sera białego z wiaderka
200 g masła
Nadzienie:
1/2 puszki kajmaku
3/4 szklanki orzeszków solonych
Mąkę przesiać. Dodać ser i miękkie masło. Wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Orzechy zmielić w malakserze na drobno. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na lekko obsypanym orzechami blacie na kółko o średnicy 30 cm. Podzielić na 16 równych trójkątów. Każdy z trójkątów posmarować kajmakiem i posypać orzeszkami. Zwinąć. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte rogaliki układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w 180 stopniach, na środkowej szynie, funkcja góra-dół (około 25 minut). Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz