Kremowy bananowiec
350 g herbatników
4 szklanki mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru
200g masła
1/2 szklanki cukru
4 banany
2 galaretki agrestowe
Trzy szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by dobrze wystygło.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
Na dnie blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników. Posmarować ją 1/3 kremu i poukładać plasterki banana, przykryć następną warstwą herbatników i tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawić na noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz