Szczaka pomidorki
Jak ktoś posadzi zbyt dużo pomidorków koktajlowych tak jak my, już ani rodzina, ani sąsiedzi nie chcą ich jeść to mamy dla niego patent. Można te pełne zdrowia i słońca warzywa zamknąć w słoiczki i konsumować gdy plucha czy mróz i śnieg na dworze. Nam patent sprzedał sąsiad i postanowiliśmy się z Wami nim podzielić. Lubimy takie przekąski, a nasi goście jeszcze bardziej :)
Składniki:
3 kg pomidorków koktajlowych
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, papryczki suszone typu fishwell
gałązki świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek
po 2 ząbki czosnku do słoiczka
Pomidorki umyć, osuszyć i powkładać do słoiczków, dodać przyprawy, po 2 papryczki, 2 ząbki czosnku i 2 gałązki świeżych ziół. Z pozostałych składników sporządzić zalewę, podgrzewając ją w garnku do rozpuszczenia soli i cukru. Pozalewać pomidorki, dobrze zabezpieczyć zakrętkami i pasteryzować 1-2 minuty od momentu zagotowania wody w garnku. Dłuższe pasteryzowanie może spowodować pękanie pomidorków i wypływanie miąższu. Woda do pasteryzacji powinna zakrywać słoiki do 1/2 ich wysokości. Po pasteryzacji odwrócić "do góry nogami" słoiki i pozostawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz