Krem z batatów
Bataty w naszej kuchni dopiero powoli zdobywają popularność. Uczymy się jak je przyrządzać i z czym będą dobrze smakować.
Składniki:500 g batatów
2 cm imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
3 szklanki bulionu warzywnego
3 marchewki
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g wędzonego boczku
sól, pieprz
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć. Bataty i marchewki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok. 5 minut, często mieszając. Wlać bulion, dodać obrany imbir i kurkumę. Gotować ok. 20 minut do miękkości batatów i marchewek. Całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Boczek pokroić w cienkie plastry. Usmażyć na złoty kolor. Dodać do zupy bezpośrednio przed jedzeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz