Cieniutka focaccia z nocnego ciasta
Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focacci, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. My wykonaliśmy naszą wersję focacci, bardzo nam smakowała i z pewnością nie raz ją powtórzymy.
300 g mąki typ “00”
200 g wody
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
20 g oliwy z oliwek + dodatkowa porcja
1/2 łyżeczki soli
dodatki – pomidorki, szparagi, cebula, świeże zioła, czarnuszka
Do miski wlać wodę, wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić na 10 minut. Dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę posmarować oliwą, z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjąć miskę z ciastem z lodówki i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formować placek dłońmi posmarowanymi obficie oliwą. Palcami robić dołki na całej powierzchni ciasta, rozkładamy pomidorki koktajlowe, krążki cebuli, zioła i ewentualnie inne ulubione dodatki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Focaccię tuż przed pieczeniem skropić oliwą i piec około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz