Zupa z soczewicy i boczku
Z soczewicą jesteśmy za pan brat, dlatego kolejną soczewicową propozycje Wam "sprzedajemy". Zupa szybka, łatwa i dość tania, czyli wszystko to co powinna polska zupa spełniać, tej się udaje.
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula
150 g boczku
2 marchewki
1 łyżka mielonego kminku
½ łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1,5 l bulionu
250 g czerwonej soczewicy
natka pietruszki
Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu. Włożyć cebulę, połowę boczku i pokrojoną marchew. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Włożyć kminek, kurkumę, czosnek i chili i smażyć, aż uwolnią się aromaty. Wlać bulion i włożyć soczewicę. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Tuż przed końcem usmażyć pozostały boczek na małej patelni, aż się zrumieni. Wlać zupę do talerzy, posypać boczkiem i posiekana natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz