Placki ziemniaczane z serem ricotta Karoliny
Placuszków Ci u nas dostatek, ale z ricottą to jeszcze nie było. Nadaje im fajny posmak i konsystencję uprzyjemnia, polecana dla plauszkoholików. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, są pyszne, chrupiącego i same znikają z talerza.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 jajo
160 g sera ricotta
2-3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka ostra
natka pietruszki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Składniki:
500 g ziemniaków
1 jajo
160 g sera ricotta
2-3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka ostra
natka pietruszki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąki, przyprawy, natkę pietruszki, formować placuszki, obtaczać w bułce i smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówką lub sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz