Biszkoptowe naleśniki z twarożkiem
Niby naleśniki to nic nadzwyczajnego, ale te są takie trochę inne mniej zwyczajne bo biszkoptowe. Sposób wykonania ciasta jest inny niż przy tradycyjnych naleśnikach no i smak i struktura również. Są grubsze, bardziej puszyste i delikatniejsze. Warto skorzystać z naszej propozycji, rodzina będzie zadowolona.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
2 szklanki mąki
3 jajka
2 żółtka
2 niepełne szklanki mleka
1 łyżka masła do ciasta i ok. pół kostki do smażenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Farsz:
200 g białego serka kremowego
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2-3 łyżki rodzynek sułtańskich
1 słoi dżemu
Oddzielić żółtka od białek, przesianą mąkę wymieszać z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie wymieszać masę lub zmiksuj mikserem na gładko i odstawić na pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie połączyć ją z ciastem. Za każdym razem przed nałożeniem ciasta na patelnię zamieszać je, a jeśli nieco opadnie - ubić trzepaczką. Smażyć na złoty kolor z obu stron na maśle roztopionym na patelni.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Serki starannie utrzeć razem, dodać odciśnięte rodzynki i wymieszać. Naleśniki posmarować przygotowanym kremem i złożyć w trójkąt lub zawinąć do środka jak krokiety. Przed podaniem obsmażyć na jasno-złoto, ułożyć na talerzach, udekorować dżemem.
Komentarze
Prześlij komentarz