Tarta z gruszkami
To, że jesteśmy amatorami tart to już wiecie. Dlatego po raz kolejny serwujemy tartę na słodko. Pyszne i soczyste gruszki skąpane w masie jogurtowej w połączeniu z kruchym ciastem robią robotę. Lubimy takie połączenia, ba nawet uwielbiamy :)
Składniki:
Spód:
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
50–60 g wody
odrobina soli
Wypełnienie tarty:
3 gruszki
2 jajka
100 g cukru pudru
2,5 łyżki mąki
180 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru z wanilią
Wyrobić ciasto na spód tarty i zostawić w lodówce na pół godziny. Następnie rozwałkować je i wyłożyć nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Nakłuć widelcem ciasto i przykryć folią aluminiową. Obciążyć folię ziarnami fasoli lub ryżu. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie pozbyć się ziaren i folii i podpiec spód przez kolejne 5 minut.
Gruszki pokroić w grube plastry. Ułożyć na upieczonym spodzie. Wymieszać wszystkie składniki na sos i polać nim gruszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz