Strudel z jabłkami
Strudel choć przez większość kojarzony z kuchnią austriacko-wiedeńską wspaniale komponuje się z polskimi jabłkami, rodzynkami i odrobiną rumu i skórki cytrynowej. Doskonale smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych, a na zimno posypany cukrem pudrem jest równie pyszny ;)
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
masło do natłuszczenia blachy,
1,5 szklanki mąki
Nadzienie:
1/2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 kg jabłek
2 łyżki rumu
skórka z jednej cytryny,
1/2 szklanki rodzynek (namoczonych)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w większą kostkę i wymieszać z bułką tartą, cukrami, rumem, rodzynkami i skórką z cytryny. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie powyciągać rękami na jeszcze cieńsze. Jeśli gdzieś ciasto się przerwie, nie szkodzi.
Ciasto przełożyć na serwetkę (będzie się łatwiej zwijać). Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 2 cm marginesu. Zwinąć ciasto i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepły.
Komentarze
Prześlij komentarz