Ciasto bananowe dwukolorowe
Od dobrych ludzi dostaliśmy dużo bananów, więc przetwarzamy je na rozmaite słodkości. Dziś padło na dwukolorowe ciasto bananowe, al'a babka. Dość proste w wykonaniu, ale smak oczywiście obłędnie bananowy i czekoladowy. Takie słodkości uwielbiamy.
Składniki:
60 g
gorzkiej czekolady
1
płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60 g
masła
3/4
szklanki cukru
3
duże dojrzałe banany
2
jajka
3
łyżki jogurtu naturalnego
2
szklanki mąki
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka sody
szczypta
soli
Masło
roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić. Do
rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu,
ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą,
cynamonem i solą. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać
roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką. W drugiej misce jogurt
wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko,
ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej
1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką. Jasne ciasto przełożyć do
keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch
wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut. Po
wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz