Polędwiczki z rabarbarem
Okazuje się, że rabarbar możemy dodawać nie tylko do ciast i deserów ale jest to także doskonały dodatek do mięs. Warzywo to jest traktowane trochę po macoszemu, a okazuje się że przy obróbce cieplnej z rabarbaru uwalniane są polifenole, czyli rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Czyli warto jeść rabarbar, oczywiście z umiarem.
Składniki:
polędwiczka
wieprzowa – ok. 50 dag
kilka ząbków
czosnku
5 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
20 dag
rabarbaru
Polędwiczkę
umyć, osuszyć i usunąć błonki. Mięso natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem,
zawinąć w plastry szynki.
Rabarbar
umyć i pokroić na ok. 5cm kawałki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą,
ułożyć rabarbar a na nim mięso.
Rozgrzać
piekarnik do 180 stopni. Piec 20minut pod przykryciem, a następnie ok. 10 bez, aż
wierzch lekko się przyrumieni.
Po
wyciągnięciu mięso zostawić na ok. 5 minut (aby wszystkie soki dobrze się
rozeszły) a następnie kroić w ukośne 2-centymetrowe plastry. Podawać na sałacie
i rabarbarze.
Komentarze
Prześlij komentarz