Gruszki z serem
W tym roku owoce obrodziły, co prawda są dosyć drogie ale czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Tym razem padło na gruszki, lubimy je nie tylko w cieście czy deserze, ale w niecodziennych połączeniach. Ser pleśniowy plus gruszka to super połączenie, zresztą spróbujcie sami. Goście będą zachwyceni, a pracy jest w sumie niewiele.
Składniki:
50 g sera typu Roquefort
150 ml jogurtu naturalnego
100 g twarożku
sól
pieprz
2 dojrzałe gruszki
kilka liści sałaty
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
Pokruszony Roquefort rozetrzeć z łyżką jogurtu. Twarożek ubić w innym naczyniu z resztą jogurtu, solą i pieprzem.
Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połowy i pozbawić gniazd nasiennych. Napełnić pastę z sera Roquefort. Na talerzu ułożyć liście sałaty, położyć na nich gruszki nadziewaną stroną do dołu. Polać mieszanką jogurtu z twarożkiem i posypać szczypiorkiem. Podawać schłodzone.
Komentarze
Prześlij komentarz