Naleśniki z cukinią i pieczarkami

Naleśników Ci u nas dostatek, z kurczakiem, z kapustą lub innymi warzywami. Jednak połączenia cukinii i pieczarek w farszu naleśnikowym jeszcze nie próbowaliśmy. Dziś jest ten dzień ;). Chrupiące naleśniki z naszą ulubioną cukinią i ciągnącym żółtym serem- pychota, aż ślinka cieknie.

  
Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 jaja
szczypta soli
niepełna szklanka gorącej wody


Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć naleśniki na dużej patelni. Średnio z porcji wychodzi 8-9 naleśników.

Farsz:
300 g pieczarek
2 małe cukinie
1 cebula
masło
150 g sera żółtego
sól
pieprz


Na patelni rozgrzać masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki, po chwili dodać pokrojoną cebulę oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej delikatnie masłem, posypać resztą startego sera, posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podawać od razu posypane posiekaną natką pietruszki. 











Komentarze

Popularne posty