Sos pomidorowy
Sos pomidorowy niezbędny jest w każdej kuchni. Do polania gołąbków, mięsiwa czy innych dań. Najprostszy przepis, który zawsze wychodzi, należy tylko pamiętać o zahartowaniu śmietany.
Składniki:
1/2 l bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
¼ szklanki śmietanki 18%
2 płaskie łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
koperek (jak ktoś lubi)
Bulion i pomidory zagotować. Do śmietanki dodać
odrobinę soli i dobrze rozmieszać, następnie zahartować śmietankę i dodać do bulionu.
Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie do uzyskania gładkiej i dość rzadkiej
konsystencji a następnie dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Całość zagotować, doprawić
do smaku solą i pieprzem. Można dodać do sosu odrobinę posiekanego koperku.
Komentarze
Prześlij komentarz