Jesienny gulasz z warzywami
Gulasz znają wszyscy amatorzy dobrego jedzenia. Dzisiaj natomiast poznają gulasz w wersji urozmaiconej o kapustę, pieczarki i zielony konserwowy groszek. Zachęcamy do eksperymentowania z gulaszem wzbogacając go o różne dodatki warzywne.
60
dag wieprzowiny
3
marchewki
1
pietruszka
1
kapusta
½
szkl zielonego groszku
250
g pieczarek
2
cebule
2
łyżki oleju
1
szkl jogurtu naturalnego
sok
z cytryny
½
szkl wody
liść
laurowy
gałka
muszkatołowa
pieprz
sól
Mięso
opłukać, oczyścić z błon, natrzeć niewielka ilością pieprzu, startej gałki
muszkatołowej, zalać jogurtem wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Marchewkę i
pietruszkę obrać, pokroić w drobną
kostkę. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na gorącym
oleju, następnie dodać pieczarki i chwilę dusić. Mięso wyjąć z jogurtu, pokroić na kawałki,
lekko osolić skropić sokiem z cytryny, obrumienić na rozgrzanym oleju, dodać
cebulę, pieczarki dodać pół szklanki wody, dusić na małym ogniu, uważając aby
się nie przypaliło. Do twardego jeszcze mięsa włożyć przygotowane warzywa,
groszek i liść laurowy, dusić do miękkości. Doprawić. Podawać z dowolną kaszą
ugotowana na sypko.
Komentarze
Prześlij komentarz