Kalafior faszerowany mięsem mielonym
1 kalafior
400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
ząbek czosnku
cebula
jajko
pół kajzerki namoczonej w mleku lub wodzie
bułka tarta
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego, oraz ulubione przyprawy
natka pietruszki
kilka plastrów sera żółtego
Kalafior oczyścić i wrzucić na osolony wrzątek i blanszować 4-5 min
(kalafior nie może być miękki). Mięso połączyć z cebulką startą na tarce,
posiekaną natką pietruszki, przyprawić, dodać jajko i odciśniętą kajzerkę,
wcisnąć czosnek, wyrobić jak na mielone dosypując tartej bułki aby masa miała
właściwą konsystencję. Blanszowany kalafior nafaszerować mięsem, pomiędzy
różyczkami, delikatnie wpychać paluszkami, jeżeli jakaś różyczka nam się
oderwie bez problemu można ją dokleić.
Kalafior piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ok 40-50 min w 180°C, pod
koniec pieczenia można odkryć naczynie i położyć na kalafior plastry sera
żółtego lub sporządzić beszamel i polać. Kroić w ósemki i podawać na ciepło lub
zimno z surówką lub sosem czosnkowym.
Wygląda ciekawie
OdpowiedzUsuń