Amerykańska zupa fasolowa z orzeszkami ziemnymi
Zamiast opychać się słonymi, prażonym orzeszkami, które są niezdrowe, bo słone i tłuste, polecamy je wykorzystać do sporządzenia wyśmienitej zupy, tylko najpierw prosimy z nich tą sól zmyć ;) Pyszna, treściwa zupa, którą możemy przyrządzić bez większych komplikacji i zrezygnować z nudnej pomidorowej czy ogórkowej, co zachwyci, o czym jesteśmy przekonani, Waszych domowników.
Składniki:
150
g orzeszków ziemnych
1
pęczek szczypiorku
2
cebule
200
g selera naciowego
4
ziemniaki
1
łyżka oleju
500
g pomidorów z puszki
800 g
fasoli z puszki
bulion
cząber
tymianek
pieprz
1
pęczek natki pietruszki
Połowę
orzeszków drobno posiekać, a resztę lekko uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Cebulę oraz selera drobno pokroić.. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. W garnku
podgrzać olej i poddusić na nim warzywa. Dodać siekane orzeszki i całość krótko
poddusić. Dodać pomidory z puszki i bulion. Dodać zioła i gotować całość na
niewielkim ogniu aż wszystko będzie miękkie.
Fasolkę
odsączyć i dodać do zupy. Doprawić. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać i dodać
do zupy. Przed podaniem oprószyć całość orzeszkami ziemnymi.
a to ci dopiero zupka!
OdpowiedzUsuń