Risotto z zielonym groszkiem i szparagami

Gdy zaczyna się sezon na szparagi, zajadamy się nimi w każdej postaci. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nimi risotto, ale żeby nie było zbyt prosto dodaliśmy jeszcze smażonego kurczaka i zielony groszek. Wszystko doprawione świeżo mielonym pieprzem i parmezanem i mamy powiew wiosny.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
2 filety z kurczaka
50 g groszku zielonego, może być mrożony
700 ml bulionu drobiowego
3 łyżki oleju
100g ryżu do risotto
30 g  parmezanu
sól
pieprz świeżo mielony
ulubione przyprawy do kurczaka

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju. W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim ryż, cały czas mieszając, uważać, aby się nie przypalił. Podlać bulionem i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszają, gdy ryż wchłonie płyn, ponownie dolać bulionu. Gdy ryż podwoi swoją objętość dodać groszek i szparagi pokrojone na 2,5 cm kawałki, przykryć i gotować jeszcze kilka minut, aż szparagi dojdą. Dodać kurczaka i przyprawić. Podawać z płatkami parmezanu i świeżo mielonym pieprzem. 




Komentarze

Popularne posty