Ciasteczka migdałowe z dziurką
Ciasteczka migdałowe z dziurką wypełnioną ulubioną marmoladą lub kremem czekoladowym. Proste w wykonaniu, przy ich przygotowaniu mogą spokojnie pomagać małe rączki waszych pociech, a jak zostanie marmolada albo czekolada to z pewnością będzie komu wylizać łyżeczkę.
120 g zimnego masła
110 g mąki pszennej
110 g zmielonych migdałów
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada lub krem czekoladowy
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić wgłębienie. Wypełnić je marmoladą lub kremem czekoladowym. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około w15 minut, do lekkiego zarumienienia ciastek. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz