Pierożki z rabarbarem i truskawkowym musem

Takich pierożków jeszcze u nas nie było. Rozpoczął się sezon na rabarbar, więc serwujemy pierożki z rabarbarem. Do tego dodatek zblendowanych truskawek i śmietanki z nutką mięty. Jesteśmy zachwyceni. Pachnie już latem i jego smakami. 

Składniki:

400g mąki pszennej
60 ml oliwy
6 łodyg rabarbaru
400g truskawek
kilka listków świeżej mięty
100ml śmietanki 30%
100 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżka masła

Rabarbar obrać z włóknistej skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić rabarbar wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka. Zasypać cukrem trzcinowym i przesmażyć aż do miękkości.  Odstawić do ostudzenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, ciepłą wodę i energicznie zagnieść ciasto na pierogi.
Truskawki umyć i przełożyć do wysokiego kubka i zmiksować na gładki mus.
Posiekać drobno listki mięty i zmieszać ze śmietanką.
Wałkować ciasto na cienki placek i wycinać kółka szklanką. Formować pierożki i gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty po wypłynięciu. Pierogi podawać z truskawkowym musem i miętową śmietanką.









Komentarze

Popularne posty