Kawowy sernik z kawowym kawiorem

Ten sernik po pierwsze jest bez pieczenia, więc nawet nie potrzebujecie piekarnika do jego sporządzenia, a po drugie jest tak pyszny i uroczy, że my nie mogliśmy się napatrzeć na niego. A wykonanie tego kawioru nie przysparza dużo pracy i trudności. 
Składniki:

Spód:
150 g herbatników
60 g roztopionego masła 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Herbatniki zmielić na drobny pył razem z kawą w blenderze. Wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Masę wyłożyć na dno tortownicy (średnica 18 cm), docisnąć i wstawić do lodówki na 20 minut.

Masa serowa:
1/2 kg trzykrotnie mielonego twarogu
200 ml mleka
5 łyżeczek żelatyny
7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
150 g drobnego cukru (można dać mniej lub więcej - według własnego smaku)

Żelatynę zalać ok. 3 łyżkami mleka i odstawić na chwilę do napęcznienia, po czym rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Resztę mleka podgrzać jednak nie zagotować, dodać kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i delikatnie wystudzić. Twaróg utrzeć z cukrem do czasu jego rozpuszczenia, a następnie ciągle ucierając stopniowo dodawać wcześniej przygotowane mleko z kawą i żelatyną (nie wlewać wszystkiego od razu, bo masa się zważy). Tak przygotowaną masę włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia (ok. 20-30 minut), po tym czasie mieszać łyżką i przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Kawior kawowy:
50 ml wrzątku 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
wiórki czekoladowe

Przed przystąpieniem do pracy przygotować 1/2 szklanki oleju, który należy włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy olej się chłodzi wymieszać kawę rozpuszczalną z cukrem i zalać wrzątkiem. Dodać  żelatynę i mieszać dokładnie do czasu jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Gdy roztwór osiągnie wymaganą temperaturę wyjąć olej z zamrażalnika i przy pomocy strzykawki, bądź pipety upuszczać do zimnego oleju kropelki kawowe. Po wykorzystaniu całego płynu, gotowe kuleczki przelać przez sitko i przepłukać je pod zimną bieżącą wodą, po czym osuszyć je delikatnie na papierowym ręczniku. 
Ciasto dekorować wiórkami czekoladowymi i kawiorem chwilę przed podaniem.









Komentarze

Popularne posty