Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makarony z sosami u nas często goszczą i już myśleliśmy że kończą nam się pomysły. Jednak jest nowy jakiego jeszcze nie było, i do tego znikł szybciej niż go przygotowywaliśmy. W sezonie polecamy ze świeżymi pomidorami, bo my musieliśmy sobie radzić z tymi z puszki, gdyż świeże jeszcze smakują plastikiem. 

Składniki:

250 g makaronu tagiatelle
2 pojedyncze filety z kurczaka 
400g pomidorów z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
40g parmezanu
oregano
świeża bazylia
sól 
pieprz

Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, jednak skróć czas gotowania o 2 minuty. Po ugotowaniu odcedzić makaron i odlać 80 ml wody z gotowania makaronu do kubka.
Kurczaka oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, a potem wrzuć na niego kurczaka. Przyprawić go solą oraz pieprzem i zamieszać. Smażyć mięso przez kilka minut.
W międzyczasie obrać czosnek i cebulę, pokroić w drobną kostkę i dodać je do smażącego się kurczaka.
Podlać smażące się składniki wodą z makaronu, a gdy lekko wyparuje, dodać pomidory. Całość przyprawić i gotować sos przez 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię. Następnie dodać makaron i zamieszać. Gotuj całość przez 3-4 minuty.
Przełożyć makaron na talerze, a następnie posypać go startym parmezanem.







Komentarze

Popularne posty