Drożdżowa babka craffin
Składniki na 2 babki (ø 16cm):
550 g silnej mąki pszennej
90 g roztopionego masła
60 g cukru
szczypta soli
100 ml mleka
kilka nitek szafranu
2 jajka
2 żółtka
30 g świeżych drożdży
otarta skórka z pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
Dodatkowo:
100 g skórki pomarańczowej
200 g rodzynek
60 g drobno posiekanych migdałów
120 g miękkiego masła
Rodzynki zalać ciepłą wodą. Z ciepłego mleka odlać 2 łyżki i zalać nim pokruszone nitki szafranu. Z reszty mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy przesiać mąkę, dodać sól, całe jaja, żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy, mleko z szafranem, resztę cukru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiając, dolewać stopniowo roztopione, jeszcze lekko ciepłe masło. Wyrabiać dość długo (w mikserze planetarnym około 12-15 minut). Ciasto ma być gładkie, bardzo miękkie i elastyczne (w razie potrzeby dosypać więcej mąki).
Odstawić pod przykryciem do minimum podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Nie ma potrzeby podsypywać mąką – ciasto ładnie odchodzi od blatu. Wierzch posmarować połową masła, posypać skórką pomarańczową, odsączonymi i osuszonymi rodzynkami i migdałami. Lekko docisnąć i zwinąć w rulon. Zwinięte ciasto przeciąć na pół nie docinając z jednej strony do końca. Zaczynając od jednej połówki, zwinąć w ślimaka w taki sposób, aby warstwy ciasta były ułożone do zewnątrz. Zwijając, niedociętą część ułożyć do środka i dalej „ciągnąć” ciasto ku górze. Czynności powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
Uformowane ciasto przełożyć do wysokich tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do lekkiego napuszenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół. Piec do zrumienienia, około 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz