Vol-au-vent z pastą łososiową
Niekiedy potrzebujemy czegoś wykwintnego podać swoim gościom czy domownikom, bo okazja jest ku temu. Więc mamy propozycję, która na pierwszy rzut ok może wyglądać na karkołomną, ale z nami zawsze Wam wyjdzie. W tym przepisie najważniejsze to sprawna praca z ciastem francuskim, ponieważ ono nie lubi ciepła przy obróbce. A samo pieczenie i sporządzanie pasty to już bułka z masłem.
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 jajko
100g łososia wędzonego
20 g majonezu
50 g serka śmietankowego
sól
pieprz
sok z cytryny
koperek
Oddzielić żółtko od białka, żółtko roztrzepać. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy 4cm; w 2/3 ilości krążków wytnij otwory, aby powstały z nich pierścienie (obręcze). Brzegi krążka posmarować żółtkiem za pomocą pędzelka, nałożyć pierścień, posmarować żółtkiem i położyć drugi pierścień. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 10-15 minut (vol-au-vent powinny być zarumienione i wyrośnięte),ostudzić.
Łososia wędzonego rozdrobnić na gładką masę i wymieszać z majonezem i serkiem. Doprawić do smaku. Do upieczonych i ostudzonych vol-au-vent nałożyć za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki pastę z łososia; udekorować gałązkami koperku, kawałkiem wędzonego łososia i plasterkiem cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz