Miska piernikowa
Ciekawa forma podania pierniczków, w formie miseczki. Można w niej podać pierniczki, a jak już się skończą to zjeść ją samą. Może to być również oryginalny prezent świąteczny dla najbliższych. To jaki będzie miała kształt i wielkość, zależy już od Waszej wyobraźni.
Składniki:
100 g margaryny
600 g mąki
2 jaja
200 g cukru pudru
130 g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżka kakao
łyżeczka sody
2 łyżki mleka
białko
250 g cukru pudru
białko
Mąkę wymieszać z kakao i sodą. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Włożyć do miski margarynę, cukier, miód, jajka i przyprawę do pierników, dodać mleko i mieszać, aż masa będzie gładka. Miskę zdjąć z pary, wsypać połowę mąki z dodatkami i wymieszać mikserem. Następnie dodać resztę sypkich składników i zagnieść gładkie ciasto, wystudzić 2 godziny w lodówce zawinięte w folię. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką stole, na 3-4 mm. Z ciasta wyciąć koło o średnicy około 15 cm, a z pozostałego ciasta wycinać foremkami małe pierniczki. Miskę żaroodporną odwrócić do góry dnem i owinąć folią aluminiową. Na górze miski ułożyć koło z ciasta, a następnie przyklejać do niego, za pomocą białka, małe pierniczki. Piec około 20 minut w 180⁰C.W misce utrzeć białko, dodając partiami cukier puder. Otrzymany lukier powinien być gładki i gęsty, udekorować pierniczkową misę.
Komentarze
Prześlij komentarz