Dyniowe drożdżówki z budyniem
Ciasto drożdżowe z dodatkiem purée z dyni zawsze zachęca swoim złotym kolorem. ponadto dzięki dyni jest dłużej świeże i nieco wilgotniejsze od tradycyjnego. Żeby to sprawdzić musieliśmy ukryć jednego rogalika, bo znikały ze stołu jeszcze lekko ciepłe.
Ciasto:
0,5 kg mąki,
0,5-3/4 szklanki mleka,
0,5 kostki margaryny,
50 g drożdży,
0,5 szklanki cukru,
3 jajka do ciasta,
0,5 szklanki gęstego purée z dyni,
1jajko do smarowania,
szczypta soli
Budyń:
0,5 litra mleka,
1 budyń waniliowy,
1 żółtko,
cukier do smaku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pół szklanki mleka delikatnie podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Pozostałą mąkę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier, sól, jajka oraz dynię.
Do tak przygotowanych składników wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać resztę mleka. Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni.
Gotowe ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie ugotować budyń. Połowę mleka zagotować. W drugiej części wymieszać budyń, żółtko oraz mąkę i cukier. Ugotować budyń. Lekko ostudzić.
Gotowe ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Wałkować je na grubość około 0,7 mm. Z ciasta wycinać prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładać budyń (około 1 łyżka). Drugą część nacinać 4-5 razy do około połowy długości prostokąta. Zwijać rogale. Uformowane przełożyć na blaszkę, układając miejscem łączenia do spodu. Wierzch smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe lukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz