Kapusta wigilijna

Wigilijna kapusta gości co rok w wielu domach. My musimy się przyznać, że nie zawsze ją przygotowujemy. Jednak w tym roku na prośbę zarówno uczniów jak i domowników zrobiliśmy wyjątek. Wyszła przepyszna, ale pamiętajcie że warto ją przygotować trzy dni wcześniej i delikatnie codziennie zapiekać. Wtedy zyskuje niezapomniany smak. 

Składniki:

70 g suszonych grzybów
2 szklanki wody
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
1 cebula
olej roślinny
100 g suszonych śliwek 
sól
pieprz
majeranek
goździki 
liście laurowe
ziele angielskie
odrobina cukru
sos sojowy

Grzyby wypłukać, zalać na noc letnią wodą aby zmiękły i napęczniały. Woda powinna zakrywać grzyby. W tej samej wodzie gotować około 1 godzinę. Po ugotowaniu grzyby wybrać na durszlak, większe kawałki pokroić. Wywar przelać przez sitko do innego naczynia, wrzucić pokrojone grzyby.
Kapustę odcisnąć z wody, poszatkować. Jeśli jest mocno kwaśna przepłukać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Śliwki wypłukać, osuszyć i pokroić w paski. 
Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, majeranek, goździki, liście laurowe, sos sojowy i oliwę. Wymieszać i gotować około 1,5 godziny. Następnie dodać wywar z grzybami i pokrojone śliwki. Gotować jeszcze od czasu do czasu mieszając około 20 - 30 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i jeśli mamy czas zapiekać klika razy po kilka minut pod przykryciem, pamiętając by nie była za sucha.




 

Komentarze

Popularne posty