Zupa z ciecierzycy i szpinaku
Zupa pełna warzyw, a przez to witamin i smaku. Idealna dla tych którzy nie jedzą mięsa, bo na wywarze warzywnym, a białko uzupełnia dodatek ciecierzycy i jak ktoś lubi to jajko. Nam bardzo smakowała.
Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 litra wywaru warzywnego
12 - 14 łyżek passaty pomidorowej
300 g świeżego szpinaku
2 marchewki
6 łodyg selera naciowego
10 suszonych pomidorów
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
sól, pieprz
wędzona papryka w proszku
jajka ugotowane na twardo (do podania)
1 szklanka suchej ciecierzycy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 litra wywaru warzywnego
12 - 14 łyżek passaty pomidorowej
300 g świeżego szpinaku
2 marchewki
6 łodyg selera naciowego
10 suszonych pomidorów
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
sól, pieprz
wędzona papryka w proszku
jajka ugotowane na twardo (do podania)
Ciecierzycę zalać na noc wodą i ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się gotowała. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem, dodać marchewkę i selera pokrojone w kostkę, ugotować. Pokroić pomidory w słupki i razem ze szpinakiem dodać do zupy, chwilę pogotować. Dodać passatę, ciecierzycę ugotowaną i przyprawy. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz