Placek po węgiersku

Na naszym blogu mamy dokładnie 3187 przepisów i jak się okazało brakuje wśród nich placka po węgiersku czy też zbójnicku. Poprawiamy się i prezentujemy ten popularny przepis, ale zwróćcie uwagę na gulasz, jest sztosowy. Nie wiemy dlaczego sztosowy, a może po prostu nam taki wyszedł 😉.

Składniki: 

1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 jajko
sól
5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
do podania: śmietana i natka pietruszki

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać. Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty). Przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i można złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.

Gulasz:
500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
250 g pieczarek
2 średnie pomidory
1 czerwona papryka
2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju
6 ząbków czosnku
przyprawy: 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, płaska łyżka ostrej papryki, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Wieprzowinę pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać w misce z przyprawami. Cebule obrać i poszatkować. Umieścić na szerokiej patelni ze smalcem, zeszklić, a następnie dodać kawałki wieprzowiny oraz pieczarki, dusić 20 minut. Umyć i pokroić na mniejsze kawałki paprykę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Kawałki papryki oraz czosnek umieścić na patelni, podsmażać kilka minut. Dodać obrane i posiekane pomidory oraz pół szklanki wody. Zamieszać wszystko i dusić pod przykryciem około 20 minut.







Komentarze

Popularne posty