Zupa z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Zupka sztos, genialna i pyszna. Po prostu smak wymiata. Składników kilka, nieskomplikowane wykonanie to jest to co jest kluczem do szybkiego i efektywnego posiłku. Zwróćcie uwagę na ilość warzyw - po prostu samo zdrowie. Z pewnością powtórzymy tą zupę wielokrotnie, bo na stałe zagościła w naszym jadłospisie.
Składniki:
200g ciecierzycy
100 g suszonych pomidorów
4 ziemniaki
3 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu cayenne
sól
pieprz
olej do smażenia
200g ciecierzycy
100 g suszonych pomidorów
4 ziemniaki
3 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu cayenne
sól
pieprz
olej do smażenia
Ciecierzycę przepłukać na sicie, osączyć. Zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, tak aby woda sięgała 5-6 cm ponad ciecierzycę i gotować około 1 godz. pod przykryciem, usuwając od czasu do czasu pianę. Odcedzić, posolić.
Pomidory zalać wrzątkiem, odstawić na około 30 minut, odsączyć i posiekać. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
W garnku zagotować bulion, wrzucić pomidory, ziemniaki oraz marchew, dodać kmin i pieprz Cayenne, gotować ok. 30 minut. Dodać ciecierzycę, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz