Ciasto owsiano - orzechowe

Ciasto zdrowe i dobre, a zdrowe, bo z płatków owsianych, a dobre, bo jak to ciasto musi być dobre. Po ciężkim świątecznym obżarstwie pomoże w pracy jelit, oczyszczając je i przyśpieszając ich pracę.



Składniki:

250 g płatków owsianych
400 ml mleka 2%
120 g masła
220 g cukru trzcinowego
3 jaja
80 g mąki pszennej 
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g orzechów włoskich
1 tabliczka czekolady deserowej 


Płatki owsiane zalać gotującym się mlekiem, odstawić na 10 minut do zaparzenia. Do zaparzonych płatków dodać masło oraz połowę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Jaja ubić z drugą połową cukru. Gdy jaja będą ubite na puszystą pianę, stopniowo dodawać wystudzone płatki owsiane, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. 2/3 posiekanych orzechów oraz całą posiekaną czekoladę dodać do masy i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać resztą orzechów. Piec w temperaturze 180°C przez około 75 minut, przed wyciągnięciem ciasta należy sprawdzić wykałaczką czy jest suche.









Komentarze

Popularne posty