Krem z dyni z chipsami
Składniki:
800 g dyni (już obranej)
200 g ziemniaków
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
30 g masła
40 g cebuli
1 łyżeczka soli
pieprz biały mielony
50 g marchewki
80 ml śmietany kremówki 30%
50 g sera camembert
gałka muszkatołowa
Chipsy serowo-bekonowe
100g sera cheddar lub innego żółtego
100g sera cheddar lub innego żółtego
4-5 plasterków boczku surowego wędzonego
Dynię, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone warzywa. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Ser camembert pokroić w kostkę i dodać do gorącej zupy. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Chipsy: suchą patelnię rozgrzać. Włożyć boczek i na małym ogniu smażyć do zezłocenia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, układać małe placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 6-10 min na jasno złoty kolor. Ostudzić na ręcznikach papierowych.
Zupę podawać z dowolnymi ziarnami i chipsami serowo-bekonowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz