Wieniec bananowy
Bananowe ciasto w kształcie wieńca posmakuje niejednemu łasuchowi i amatorowi domowych wypieków. Oczywiście jeśli nie macie odpowiednej formy równie dobrze możecie je zrobić w innej blaszce, tylko wtedy już wieńcem tego ciasta nie nazwiecie.
Składniki:
Ciasto:
150 g masła
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
4 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml rumu
100 g wiórków czekoladowych
50 g posiekanych orzechów laskowych
250 g mąki
Białka oddzielić od żółtek. Masło (1 łyżkę odłożyć ) utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka stale mieszając. Obrać banany rozgnieść widelcem i wymieszać z rumem. Mąkę połączyć z orzechami, wiórkami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia, po czym dodać do masy na przemian z bananami. całość wymieszać z ubitymi na pianę białkami. Formę z kominkiem dokładnie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec około 30 minut w temperaturze. 180 stopni, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz