Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym

Na marchewki urodziny
Zeszły wszystkie się jarzyny.
A marchewka gości wita
I o zdrowie grzecznie pyta

A że marcheweczka grzeczna i zdrowa to jeszcze serwuje pyszne ciasto marchewkowe w towarzystwie brzoskwiniowego kremu i owocowej galaretki. 

Składniki (blacha o wymiarach 28 x 40 cm):

 
6 dużych jajek
250 g cukru drobnego kryształu
6 łyżek gorącej wody
1 szklanka oleju
300 g mąki pszennej
150 g rodzynek
1½ łyżeczki sody
1½ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
250 g marchewki tartej na tarce o małych oczkach
1 - 1½  łyżki aromatycznej tartej skórki z pomarańczy
 
Krem:
syrop z 1 puszki brzoskwiń uzupełniony wodą do obj. 500 ml
1 szklanka cukru drobnego kryształu
3 - 4 żółtka
4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mleka
2 kostki masła
¼ szklanki spirytusu (ewentualnie)
sok z ½ cytryny
 
Warstwa owocowa:
brzoskwinie (dobrze osiąknięte z syropu)
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
 
 
Rodzynki przepłukać wrzątkiem na sitku i pozostawić do osiąknięcia z wody.
Żółtka zasypać cukrem, dolać gorącej wodę i utrzeć do białości. Cienkim strumieniem wlewać olej, nie przerywając ucierania. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Dalej ucierać na zmniejszonych obrotach, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Dodać tartą marchewkę i skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką. Dodać rodzynki obtoczone w 1 łyżce mąki i jeszcze krótko delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec w 180OC 45 minut, pozostawić 10 minut w uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć z formy, wystudzić i przekroić na 2 blaty.
 
Syrop uzupełnić do objętości 500 ml i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wlać mleko, miksować, dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować do uzyskania jednolitej mieszaniny. Tak uzyskaną zawiesinę budyniową wlać do gorącego syropu i ogrzewać na małym ogniu do zagotowania. Zdjąć z ognia, przykryć stycznie folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać  małymi porcjami ostudzony budyń, stale ucierając na małych obrotach, dodać sok z cytryny, alkohol. Połowę masy lub nieco więcej niż połowę wyłożyć na jeden z blatów i równomiernie rozprowadzić, schłodzić. Wyłożyć pozostały krem, przełożyć blatem i schłodzić. Galaretki dokładnie rozpuścić w ¾ l wrzątku. Brzoskwinie pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu ciasta i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki, aby galaretka całkowicie zgęstniała.

 




Komentarze

Popularne posty