Truskawkowiec na biszkoptach
Truskawek moc, można je oczywiście zjadać na surowo, w kompotach czy deserach. my proponujemy deser truskawkowy, który można wykonać zarówno w wersji w pucharkach jak i w wersji ciasta, w zależności od ochoty i okoliczności. Truskawkowiec nie jest zbyt skomplikowany a smakuje i wygląda wyśmienicie. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, żeby galaretki stężały.
Składniki:
3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
1 kostka masła
0,5 kg truskawek (mogą być gorsze z wyglądu)
banan
opakowanie biszkoptów
2 szkl. ładnych truskawek (ewentualnie inne owoce: borówki, maliny itp.)
2 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych
2 galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, dodać masło. Mieszać, aż tłuszcz się rozpuści. Wkroić banana, dodać pół kilograma truskawek, zmiksować. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, wlać tężejącą masę truskawkowo-bananową, wyrównać. Wstawić na 15 minut do lodówki. Ostatnią galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Tortownicę wyjąć z lodówki i ułożyć na stężałej masie truskawki pokrojone na połówki lub też inne owoce, zalać tężejącą galaretką. Brzegi udekorować płatkami. Odstawić na 2,5 godziny do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz