Drożdżówka sypana
To jest przepis z historią z babcinego zeszytu a raczej babcinej głowy. Bo nasze babcie nie potrzebowały Internetu ani książek kucharskich, przepisy miały w głowie. I mimo że za każdym razem dodawały składniki trochę inaczej to zawsze to co zrobiły było pyszne. Weronika ten przepis zdobyła od swojej babci i się z Wami dzieli. Wykonanie bardzo proste a smak i zapach, jak w dzieciństwie na wakacjach u dziadków.
Składniki:
100 g drożdży
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka rozkłócone widelcem
1 szklanka oleju
¾ szklanki mleka
4 szklanki mąki
1 szczypta soli
W dużej misce rozkruszyć drożdże i następnie dodawać po kolei wszystkie składniki jeden na drugi według kolejności: cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąka i sól. Nie mieszać. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyrobić mikserem, ciasto będzie rzadkie. Wyłożyć do dwóch blaszek keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub jednej dużej blaszki. Pozostawić na 10-15 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz