Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Polędwiczki maja to do siebie, że dość szybko się je przyrządza, gdyż to delikatne mięso nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Oczywiście jeszcze szybciej się je zjada, no ale o to chodzi. Dziś polędwiczki z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Pyyycha...
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
¼ szklanki białego wina
8 kawałków suszonych pomidorów
1 szklanka wody
2-3 łyżki sosu sojowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
150 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
Polędwicę opłukać i osuszyć, odciąć białą błonę na boku. Mięso pokroić ukośnie na 1 cm plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do małego garnka, wlać alkohol i zagotować. Po minucie gotowania odstawić z ognia.
Rozgrzać dużą patelnię z pokrywą lub rondel z grubym dnem. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Gdy olej będzie już gorący układać plasterki mięsa i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor. Wlać gorącą wodę i sos sojowy, dodać paprykę. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, do miękkości mięsa, w międzyczasie 1 - 2 razy mięso przewrócić.
Zdjąć pokrywę, dodać suszone pomidory wraz z płynem z gotowania i wymieszać. Dodać śmietankę, wymieszać potrząsając patelnią i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec posypać przez sitko mąką ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz