Indyk w sosie porowym
Jeżeli komuś znudziły się zwykłe kotlety panierowane z indyka, czy roladki, spieszymy z pomocą na pyszne danie do kaszy czy ryżu. U nas zniknęło w mgnieniu oka, a jest wręcz banalne w wykonaniu, polecamy n niedzielny obiad i nie tylko.
Składniki:
700-800 g filetu z indyka
2 pory
400 g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
łyżka przyprawy do mięs
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Mięso pokroić w plastry, wymieszać oliwę z przeciśniętym czosnkiem i przyprawą do mięs i tak zamarynować mięso w miseczce na przynajmniej godzinę w lodówce. Rozgrzać głęboką patelnię, usmażyć mięso, wyjąć z garnka. Pora pokroić w piórka wrzucić do patelni po mięsie, do pozostałego tam tłuszczyku po smażeniu, chwilę podsmażyć pory, podlać wodą dodać, dodać odrobinę soli i pieprzu, dusić 10 minut, po tym czasie dodać mięso i dusić kolejne 10 minut, po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać szybko i dokładnie, chwilę podgotować.
Komentarze
Prześlij komentarz