Sernik na krakersach z masłem orzechowym
Serniczki to takie ciasta, które kochają wszyscy, no może prawie wszyscy. Ten posmakuje wszystkim, którzy ze słodyczy tylko śledzie lubią. Dosłownie, nie grzeszy słodyczą, ale za to ciekawym smakiem, przez słonawy spód i słonawą górę. Bardzo ciekawe połączenie smaków.
Składniki:
1 kg twarogu mielonego
200 g jogurtu greckiego
4 jaja
2 łyżki oleju rzepakowego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
szklanka cukru
na spód
duże opakowanie krakersów
150 g masła
3 łyżki masła orzechowego
do ozdoby
3-4 łyżki masła orzechowego
100 g orzeszków arachidowych
Masło rozpuścić w garnku, dodać masło orzechowe. Skruszyć krakersy, dodać do masy maślano-orzechowej wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść, wstawić na 15 minut do lodówki. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać resztę składników, zmiksować, wylać na kruchy spód. Piec w 180 stopniach Celsjusza około godziny, przestudzić w wyłączonym i otwartym piekarniku. Gdy jeszcze ciasto będzie lekko ciepłe rozsmarować masło orzechowe i posypać posiekanymi orzeszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz