Piernik na ciemnym piwie

Piernik z gatunku tych dobrych, dodatek piwa jest niewyczuwalny. Jednakże sprawia, że ciasto jest bardzo pulchne, wilgotne, wyrośnięte. Niby zwykły piernik, a smakuje troszeczkę lepiej i długo zachowuje świeżość.


Składniki:


¾ szklanki miodu
1,5 szklanki cukru
½ szklanki ciemnego piwa
2,5 łyżeczki sody
60 g masła
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
500 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
4 jajka

Dodatkowo:
300 g powideł śliwkowych
100 g czekolady
1 łyżka masła

Miód, cukier i masło zagotować w rondelku. Lekko przestudzić.Sodę rozpuścić w piwie, dodać do mieszanki miodowo-maślanej. Dodać otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i kakao, połączyć z masą miodowo-piwną. Jajka utrzeć w oddzielnym naczyniu na puszystą masę, dodać do ciasta. Ciasto powinno być luźne, dość rzadkie.
Wyłożyć papierem do pieczenia długą keksówkę (35 cm), przelać do niej ciasto. Piec około 60 minut (pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem) w temperaturze 180°C. Studzić na kratce.
Ostudzony piernik podzielić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć powidłami, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 






Komentarze

Popularne posty