Pierniczki z ziemniaków

Przepis świąteczny, bardzo szybki i smaczny. Długo nie trzeba czekać aby skruszały, a i przy wałkowaniu i wycinaniu mamy sprawę ułatwioną, bo ciasto się nie klei do sprzętów. Lukier można dorobić , chociaż nie wiemy czy zdążycie, u nas poszły bez..


Składniki:


250 g gotowanych ziemniaków
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła 
450 g mąki 
1 łyżka czubata przyprawy do piernika
1,5 czubatej łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko



Ugotowane ziemniaki (bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść. Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia. Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu dekorować według uznania.






Komentarze

Popularne posty