Marchewkowe pierniczki
Pierniczki bywają z kakao, powidłami czy kawą. Tym razem proponujemy pierniczki z marchewką. Delikatne i kruche, a można w nich przy okazji przemycić najmłodszym porcję warzyw. Nasze ozdobione są czekoladą, ale oczywiście można je dekorować jak tradycyjne pierniki.
Składniki:
200 g ugotowanej marchewki
300 g mąki pszennej
40 g cukru
120 g miodu
1 jajka
2 łyżek śmietany
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika
Marchewkę umyć i ugotować al’dente w nieosolonej wodzie, tak, aby była lekko miękka, ale nie rozgotowana i rozpadająca się. Ugotowaną marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Miód, cukier oraz przyprawy rozpuścić w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, dodać do nich marchewkę i jeszcze chwilkę podgrzewać, po czym odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej mieszanki, dodać jajko oraz śmietanę i wszystko razem wymieszać, do połączenia składników. Następnie dodać mąkę oraz sodę i wyrobić ciasto.
Tak przygotowane ciasto, włożyć do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące. Po tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Blat posypać mąką, odkrawać porcję ciasta i wałkować je na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą foremek wykrawać wybrane kształty. Wykrojone pierniczki, delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec przez 13-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz