Śledzie z brzoskwiniami i żurawiną
Zbliżają się kolejne już nasze wspólne Święta Bożego Narodzenia, więc i kolejne propozycje menu. Te święta to oczywiście śledzie, tym razem w lekko winnej zalewie z dodatkiem słodkich brzoskwiń i żurawiny. Fajne jest to, że trzeba je przygotować trzy dni wcześniej i nie musimy się o nie martwić w ostatniej chwili.
Składniki:
5-6 szt płatów śledziowych
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki octu 10%
2 połówki brzoskwiń w syropie
1 cebula
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka bardzo drobno posiekanego koperku
pieprz
Wymoczone śledzie pokroić na kawałki ok. 2 cm szerokości. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie pokroić również w drobną kostkę
Olej wymieszać z octem. Dodać koperek i drobno mielony pieprz. Wymieszać.
Do śledzi dodaj brzoskwinie i żurawinę. Wlać olej z octem i wymieszać. Śledzie przełożyć do słoiczków i wstawić do lodówki. Będą gotowe po 2-3 dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz