Żytnie bułeczki
Nasz dzisiejszy wypiek może nie jest tak puszysty jak bułeczki pszenne zwłaszcza te ze sklepu, ale na pewno jest dużo zdrowszy. Żytnie bułeczki polecamy tym którzy kontrolują poziom cukru i chcą się zdrowo odżywiać. Do tego polecamy świeże masełko i pomidora najlepiej z własnego ogródka.
Składniki:
500 g mąki żytniej typ 2000
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
olej
1 jajko
mak
W ciepłem wodzie rozpuścić drożdże dodać cukier i łyżkę mąki. Pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać mieszankę drożdżową i dodać sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Gdyby masa była za sucha dodać odrobinę ciepłej wody. Na koniec dolać oleju i powtórnie wyrabiać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Po upływie czasu rośnięcia ciasta, lepić z niego kulki wielkości piłeczki tenisowej, robić nacięcia na krzyż i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po ok. 5-7 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz