Tradycyjna Stefanka
Tradycyjne ciasto, rodem z PRL-u, gdzie nie było nic, a coś słodkiego się chciało. Gospodynie domowe wymyślały ciasta z tego co zdobyły i tak oto zrodził się przepis na Stefankę. My dzisiaj odtwarzamy to ciasto i musimy przyznać, że ten smaki i zapach jest nie do podrobienia. Przypomina co starszej załodze Kulinarnych dzieciństwo, pochody majowe i napoje w woreczkach..
Składniki:
Ciasto:
0.5 kg mąki
szklanka cukru
7 dag. miodu sztucznego
7 dag. margaryny
4 jaja
pół łyżeczki sody
Krem:
2.5 szkl. mleka
8 łyżek kaszy manny
kostka margaryny
olejek arakowy
3/4 szklanki cukru
szczypta kwasku cytrynowego
Powidła śliwkowe
0.5 kg mąki
szklanka cukru
7 dag. miodu sztucznego
7 dag. margaryny
4 jaja
pół łyżeczki sody
Krem:
2.5 szkl. mleka
8 łyżek kaszy manny
kostka margaryny
olejek arakowy
3/4 szklanki cukru
szczypta kwasku cytrynowego
Powidła śliwkowe
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić
na cztery części. Każdą część rozwałkować i upiec w 180 st.-ok. 10 min. każdy.
Ostudzić. Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszać by się nie przypaliła. Ostudzić.
Margarynę ubić na puch z cukrem. Następnie dodawać po łyżce kaszy manny. Utrzeć
na puszek. Po ubiciu, dodać kwasek i olejek. Wymieszać. Przełożyć: ciasto,
krem, ciasto, powidła, ciasto, krem, ciasto. Dowolnie udekorować.
ulubione ciasto mojego taty
OdpowiedzUsuńSuper, tata wie co dobre
Usuń