Jeżyki ze śliwkami
A to jeż jak piłka, cały w burych szpilkach
Toczy się jak kulka, cały w liści piórkach
A to jeż jak piłka, cały w burych szpilkach
Idzie poprzez jesień, wrzosy w kolcach niesie.
Czyż nasze jeżyki nie są słodkie jak ten z piosenki? I to dosłownie i w przenośni. Najmłodsi byli zachwyceni. A dorośli przypomnieli sobie dzieciństwo.
125 g masła
60 g cukru pudru
220 g mąki pszennej
30 g skrobi kukurydzianej
1 jajko 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
20 śliwek suszonych
1 czekolada mleczna
4 łyżki śmietanki 30%
wiórki kokosowe
Do miski dodać posiekane masło, dodać cukier, mąkę, skrobię kukurydzianą, jajko i startą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki do stężenia.
Ze stężonego ciasta zrobić 20 cm walec. Pokroić go na 20 części. Każdą część w rękach troszkę rozciągnąć. Do ciasta włożyć całą śliwkę i kształtować na kształt łezki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minuty w temperaturze 175 °C.
Czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka chwytać za szpic i wierzchnią część moczyć w czekoladzie, prawie do połowy, około 2/3 ciasteczka. Od razu moczyć w kokosie. Jeżyki układać na kratkę i czekoladą namalować nos i oczka. Odstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz