Bananowe ciasto
Banany lubimy jeść na surowo, i ciasta z nimi też uwielbiamy zwłaszcza, że cała kuchnia pachnie potem tymi słodkościami. Tym razem ciasto bananowe z rozgniecionymi bananami. Dzięki temu lekko wilgotne. Dodatkowo ciasto z bardzo ciekawą polewą. Takiej jeszcze nie robiliśmy.
Składniki:
3 średniej wielkości banany (ok 250 g
bez skórki)
2 łyżki soku z cytryny
3 duże jajka
140 g cukru trzcinowego
120 ml oleju rzepakowego
125 ml maślanki lub 125 ml mleka +
1,5 łyżki soku z cytryny
370 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Polewa cytrynowa:
135 g serka śmietankowego
60 g miękkiego masła
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
(wyszorowana i sparzona), opcjonalnie
40 – 50 g cukru pudru, do smaku
1–2 łyżki mleka – opcjonalnie
Przesianą mąkę wymieszać z sodą
oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Banany rozdrobnić widelcem. Dodać
sok z cytryny i wymieszać. W misce, za pomocą miksera lub rózgi kuchennej,
wymieszać jajka, cukier, banany, olej i maślankę, aż otrzymamy gładką
masę. Dodać suche składniki i za pomocą rózgi kuchennej wymieszać całość
do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm. Piec od 35 – 40 min 175°C (bez
termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto z bananami
udekorować polewą cytrynową z serkiem. Polewa - wszystkie składniki (oprócz
mleka) zmiksować w misce. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta, to dodać odrobinę
mleka. Jeśli wyjdzie za rzadka, to dodać trochę cukru pudru.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com