Trufle tiramisu Aleksandry
Kolejny sprawdzian dla naszych miluśińskich pierwszoklasistów. Tym razem w grę weszły drobne ciasteczka, nie zawsze pieczone. Musimy jednogłośnie przyznać, że ta klasa ma w sobie potencjał, większość ciasteczek wyszła bardzo smaczna i estetyczna. A efekty możecie ocenić sami... Na pierwszy ogień prezentujemy trufle w wykonaniu Aleksandry - wyszły bajeczne: piękne, smaczne, estetycznie podane, nic tylko się zajadać.
Składniki:
2 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kopiasta łyżka cukru pudru
150 g podłużnych biszkoptów
250 g serka mascarpone
3 łyżki likieru kawowego (lub 2 łyżki wódki)
kakao do obtoczenia
Kawę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, dodać do niej cukier i zostawić do wystygnięcia. Do chłodnej kawy dodać alkohol.
Biszkopty rozdrobnić (można blenderem) i dolać do nich kawę. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 10 minut. Następnie dodać mascarpone i wymieszać. Masę wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie formować kulki i wstawić je do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie obtaczać je w kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz